Foruma dön
Servis8 yanıt

A200 Pre-Safe Arızası ve Araçlarımızla neden kendimiz uğraşmalıyız.

Yanıtlar

8 yanıt
Konu Sahibi

Bir süredir 2016 A200 aracımda, pre-safe arızası uyarısı alıyordum ve bir çok özelliğim (direksiyon geri toplaması, ESP, auto-hold, tempomat…) uyarı varken gidiyordu. Başlarda arabayı kapatıp açtığımda düzeliyor geri gelmiyordu. Bu sene havaların çok sıcak olmasınında etkisinden (birazdan anlayacaksınız) ada (gökçeada) tatilindeyken tekrar arızayı verdi ve ne kadar kapatıp açsam da ne yaptıysam geri gelmedi (gündüzleri adada hava sıcaklığı 40 dereceleri geçiyordu). Ada yolları genelde virajlı, sakin, keyifli dağ yollarıdır, her ne kadar aracımda ekstra bir şey olmasada sürmüş olanlar ne demek isteyeceğimi anlayacaktır A200 ü AMG donanımla aldığınız zaman (özellikle 2016 ve sonrası facelift) çok güzel etli ve hisli bir direksiyon, gerçek bir bucket seat gibi olmasada yinede vücudu saran koltuklar, alçaltılmış ve sertleştirilmiş amg süspansiyonlar ve amg frenler ile geliyor. Yani kısacası, bu yollarda sürmesi oldukça keyifli bir araba ama Pre-Safe arızası yüzünden direksiyonun tüm hissi ve geri tepkileri yok oldu, oldukça tehlikeli, keyifsiz ve bozuk bir direksiyonla kaldım. Bir umut kolay bir çözümü olabilir diye araştırmaya başladım, yabancı forumlarda arızanın kaynağının çok farklı şeylerden çıkabildiğini ancak, genel olarak aracın garantisi devam ederken yaşayanların araçlarında, direksiyon arkasında bulunan sinyal ve vites kolunuda barındıran ünitenin değiştirildiğini gördüm, daha az sıklıklada olsa esp beyninin veya benzer beyinlerin değiştirildiğini gördüm. Bu kutunun içerisinde neler olduğuna bakarken SAS (direksiyon açı sensörü) modülünün burada bulunduğunu öğrendim, ve burada tatilime devam edip arabayı bu şekilde sürmeye alışıp tatili bitirdim. Arabayı sürerken geceleri arıza kendi kendine gitmeye başladı ama gündüzleri tekrar geri geliyordu artık sorunun sıcaklıkla ilgili olduğundan emin olmaya başladım. +

Ankara’ya dönüş yolunda yine bu şekilde sürmek zorunda kaldım, en zor şeyin bu arada hold olmadan yaşamak olduğunu anladım, çok alıştığınızda ve gittiğinde ne kadar işinize yaradığını görüyorsunuz. Döndüğümde artık ustaları arama vaktiydi çünkü küçük şeyler dışında arabamla hiç kendim ilgilenmedim ve bir mühendis olarak kendimden utandım :D. Ustalara sorunu anlatıyorum ya bir fikirleri yok ya da saçma bir fiyat aralığı veriyorlar ağızını 15.000 tl den açanda var 5000 tl ye yaparım diyende. +

Arabayı bir obd ye bağlayayım en azından sorunun ne olduğuna dair daha net bir fikir sahibi olayım dedim ve başından beri düşündüğüm şey SAS, direksiyon açı sensörü modern araçlarda özellikle mercedeslerde, bir çok başka araç beyninin sensör datası aldığı bir parça ve bu parça bozulduğu ya da limitler dışı veri ilettiği zaman araçta direksiyonun kendini toplaması, ESP, hız sabitleme vb. gibi bir çok özelliğin çalışmamasına ve arıza vermesine sebep oluyor. +

Keşke başından bunu araştırsaymışım dedikten sonra bir arap tamircinin videosunu buldum parçayı tamir ediyordu ama aşamalar hep kesik ve görünmüyordu. Biraz daha kurcaladıktan sonra çinlilerin bunu çoktan çözdüğünü, dökümanladığını, hatta açı sensörüne doğrudan bağlanarak değerleri okuyabildiğini gördüm. +

Ve bir cumartesi kendi arabamı tamir etmek için uğraşmaya başladım, işin en gerici kısmı airbag olur diye düşünüyordum hep ama gerekli önlemleri aldığınızda lego parçalarını söküp takmaktan bi farkı olmadığını anladım, direksiyonuda söküp parçaya ulaştığımda sıcakla olan bağlantısıda karşımda duruyordu, +

mercedesin bu sensörün çarklarını yağlamak için kullandığı malzeme, yüksek sıcaklıkla erimeye başlıyor ve optik okuyucu parçalarını kirletmeye başlıyor. İyi ve dikkatli bir temizlik ile (optik okuyucuya veya optik diske bir zarar verirseniz direkt yeni parça almak zorundasınız) arabanızın direksiyon hissiyatı ilk aldığınız günki gibi oluyor ve tüm sorunlar gidiyor, termal dayanıklığı yüksek bir gres ile yağladığınız zamanda dişlileri tekrar bu sorunu yaşamanın önüne geçebiliyorsunuz. +

Arabamı ilk defa kendim tamir ettikten sonra şunu farkettim, eliniz yatkınsa ve böyle şeylere merakınız varsa, bir usta ya da mühendis olmak zorunda değilsiniz ve böyle sorunlarda dışarıya ödediğiniz para cebinizde kalabilir, arabanıza bir depo benzin daha alıp daha çok keyfini çıkarabilirsiniz. Bu sorunu yaşayıp kendisi uğraşmak isteyen arkadaşlara yardım etmeyi çok isterim, istediğinizi sorabilirsiniz. +

Uğraşamayanlar içinde ustaların istediği fiyatlar ile alakası olmayan bir şekilde Ankara’da işim olmayan bir hafta sonu aracınızı tamir edebilirim. Eğer buradan okumaya başladıysanız formattan ötürü en alttan başlamalısınız. Eklediğim fotoğraflarda Tatilden fotoğraflar ve sorunun kaynağı olan gresi görebilirsiniz.

Beklenmeyen bir hata oluştu. Yenile×